Ford relict

Onder de spanten van de oude productiehal werd de geschiedenis van Ford Genk in een beeldverhaal in beton gegoten.

De naam FORD is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Genk. Sinds de oprichting van de fabriek in 1964 heeft het merk meer dan vijftig jaar lang een cruciale rol gespeeld in de economische groei en industriële ontwikkeling van de regio. Genk werd een symbool van innovatie, kwaliteit en vakmanschap, dankzij de duizenden werknemers die met passie en toewijding werkten aan het bouwen van miljoenen voertuigen voor zowel de Europese als wereldwijde markt.

FORD Genk stond bekend om de productie van iconische modellen zoals de Ford Mondeo, S-MAX en Galaxy, die wereldwijd geliefd werden. Deze modellen kwamen tot leven dankzij geavanceerde productietechnieken en constante technologische vernieuwingen. Dit maakte de fabriek tot een van de meest toonaangevende en efficiënte productielocaties binnen het wereldwijde Ford-netwerk.

Op 24 oktober 2012 kwam het nieuws dat FORD uit Genk zou vertrekken, de laatste ploeg aan de band kreeg op 18 december 2014 een eresaluut met de “Luidste Post”. Tien jaar na de sluiting van de fabriek, blijft de nalatenschap springlevend. Het industriële erfgoed van FORD is niet alleen een symbool van industriële activiteit, maar ook van gemeenschap en verbondenheid. Het bewaren van het erfgoed is een eerbetoon aan hun vakmanschap, arbeidsethiek en bijdrage aan de welvaart van de regio. Het herinnert ons aan de veerkracht en toewijding van deze gemeenschap. Dit erfgoed vormt de basis voor de toekomst van technologie en industrie in Limburg, en inspireert nieuwe generaties om verder te bouwen aan een innovatief en welvarend Genk.

Het verhaal van Ford blijft voor altijd verweven met Genk én met Limburg. Het provinciebestuur en het stadsbestuur van Genk realiseerden een monument naar een ontwerp van Jo Klaps ter ere van de rijke historiek van Ford Genk.

BEREIKBAARHEID

Het Ford-relict ligt op de site van Logistics Valley Flanders, de voormalige site van Ford Genk en is makkelijk te bereiken met de fiets, met de wagen of met het openbaar vervoer. 

FIETS

De fiets is het ideale middel om naar de opening van het Ford-relict te komen. Zowel vanuit Genk als vanuit Zutendaal, Bilzen, Diepenbeek en Hasselt kan je vlot en veilig naar Logistics Valley Flanders fietsen. Maak gebruik van het fietsroutenetwerk en geniet van de mooie omgeving. Op Logistics Valley Flanders zijn er ruime fietspaden voorzien.

Op de site zijn er twee grote (onbewaakte) fietsenstallingen. Zorg ervoor dat je fiets goed afgesloten achtergelaten wordt. Meer info kan je terugvinden op het plan op deze pagina. 

WAGEN

Het is aangeraden om via de Henry Fordlaan de site binnen te rijden. Parkeren kan op de ruime parking aan de overzijde van het relict. Meer info kan je terugvinden op het plan op deze pagina. 

OPENBAAR VERVOER

Halte Genk H. Fordlaan (Lijn 5 - Zwartberg, Genk-Zuid) ligt op wandelafstand van het relict. Gebruik de routeplanner van De Lijn om je reis te plannen. 

GEHEUGEN VAN GENK & ERFGOEDAPP

Bovenop het betonnen beeldverhaal wordt er een digitale verdieping voorzien via de ErfgoedApp om de verschillende onderdelen van het relict verder toe te lichten. Aan de hand van aanvullende informatie, getuigenissen en audiovisueel materiaal wordt naast een geschiedenis in beton ook de enorme sociale impact van Ford en de sluiting duidelijk. Historicus Pieter Neirinckx (Dépot d'Histoires) ging samen met het Geheugen van Genk aan de slag om de rijkgevulde geschiedenis van Ford Genk weer te geven in een krachtig geheel. 

Hoe pak je dit aan? 

  1. Download de ErfgoedApp voor IOS Iphone of Android. Heb je dit voor de opening nog niet gedaan? Scan dan de QR-codes op het relict om de ErfgoedApp te downloaden. 
  2. Gebruik de scan-functie in de ErfgoedApp (geel icoon) om de QR-codes op het relict te scannen. Zo kom je wat meer te weten over de rijkgevulde geschiedenis van Ford Genk en de toekomst van de site. 

Wil je nadien nog meer weten over Ford Genk of wil je graag de originele stukken raadplegen? Dan kan je terecht in het Geheugen van Genk