TABLEAU VIVANT
Sofie Muller
Portavida
In de achtertuin van het Emile Van Dorenmuseum ligt de welzijnscampus Portavida met o.a. het woonzorgcentrum Toermalien. Beeldhouwster Sofie Muller werd gevraagd om met een artistieke ingreep het museum en Portavida met elkaar in verbinding te brengen. Ze realiseerde er Tableau Vivant, een levende tuin met een geknotte plataan die omarmd wordt door een kinderfiguur in brons. Het kind heet Fanny.
Fanny is geïnspireerd op de dochter van landschapsschilder Emile Van Doren. Om haar vaders werk in herinnering te houden schonk zij villa Le Coin Perdu met inboedel, vandaag het Emile Van Dorenmuseum, aan de gemeente Genk.
Fanny klampt zich vast aan de herinnering van haar vader, aan het oude Genck, waar ooit landschapsschilders en masse doorheen de bossen en over de heidevlaktes zwierven.
Het meisje legt haar oor te luister tegen de gevlekte boomstam, vertrouwt hem haar geheimen toe.
De knotboom en het kind zullen in de loop der jaren mekaar in een voortdurend intensere omhelzing steeds meer aanhalen. Net als een schilder die de natuur op doek naar zijn hand zet, zal Fanny de groei van de boom dirigeren. Wanneer de stam zich ook langzaam rondom de kinderarmen hult, zal ook hij zijn gespleten bronzen lotgenoot dichter tegen zich aandrukken en met zijn groeikracht het beeld beetje bij beetje verder opensplijten. Een gevecht tussen natuur en sculptuur, die gaandeweg onherroepelijk zullen samensmelten, versterkt door de gelijke kleur van boomstam en gepatineerde brons. Tot ze onafscheidelijk en één zijn.
Tableau Vivant van Sofie Muller verdiept en verbreedt de betekenis van de publieke ruimte. Ze roept de herinnering van het landschapsschildersverleden van Genk op, zonder in anekdotiek of simpele esthetiek te vervallen. Een verloren landschap uit het verleden wordt geactualiseerd en naar een andere dimensie gevoerd, met het mysterieuze meisje Fanny als hoofdpersonage, als een soort Alice in wonderland.
Foto: ©Christophe Van Der Eecken