Al vroeg in de 19de eeuw ontdekten kunstenaars en natuurwetenschappers Genk en zijn landschap. Ze roemden zijn idyllische schoonheid met eindeloze heidevlaktes, moerassen, duinen en geneeskrachtige bossen. In de voetsporen van de landschapsschilders vonden ook toeristen de weg naar het pittoreske Kempendorp met zijn comfortabele hotels en kuuroord.
Maar verandering was op til. Aan het begin van een nieuwe eeuw, na de ontdekking van steenkool in de Limburgse ondergrond transformeerde het station dartistes tot een industriestad.
De landschapschilders keken met argusogen toe en één van hen, Armand Maclot, ondernam actie en zette in de jaren 1930 de toeristische campagne Droomland Genk Pays du rêve op. In zijn overbuur Emile Van Doren vond hij een gedreven medestander.
Terwijl de steenkoolmijnen - in hun zoektocht naar mijnwerkers - Genk als een droomland voor een beter leven promootten, richtten de kunstenaars hun blik op het natuurlijke droom-landschap in en rond Genk.
De expo DROOMLAND GEN©K zoomde in, en uit, op deze boeiende geschiedenis met kunstenaars van toen en vandaag, met naast Armand Maclot en Emile Van Doren ook werk van o.a. Joseph Coosemans, Martin Kadar, Panita S, Sofie Van der Linden, Elia Vanderheyden, Nils Verkaeren, Karel van Gerven, Iwert Bernakiewicz, Stefaan Vermeulen en Giny Vos.
Stefaan Vermeulen realiseerde als kunstenaar in residentie gedurende de zomermaanden het trompe l'oeil-schilderij MARE NOSTRUM #02 in de garage in de museumtuin.
DROOMLAND GEN©K liept van 29 juni tot en met 1 oktober 2023