2023-2024 - KNAPPE KOPPEN

In de expo KNAPPE KOPPEN gaat voor één keer niet het landschap met de hoofdrol aan de haal. Alle schijnwerpers zijn ditmaal gericht op mensen!

Schilders, schrijvers en fotografen. Met honderden vonden ze vanaf 1840 de weg naar het idyllische kempendorp Genck. Met paard en kar, en later per trein, ondernamen ze de lange reis naar Genk, dat tot ver buiten de landsgrenzen bekend stond als een station d’artistes. Ontelbare keren verbeeldden ze er de Kempische horizon, de heide, duinen en moerassen, op papier en op doek. Van weinig andere plekken in Vlaanderen is het landschap, en de evolutie ervan, zo vaak en artistiek gedocumenteerd.

De kunstenaars die decennialang en plein air het beste van zichzelf gaven of de lokale bevolking die hen inspireerden blijven vaak onderbelicht.

De expo KNAPPE KOPPEN gaat naar hen op zoek, in schilderijen, tekeningen en foto’s. Met (zelf)portretten van en door kunstenaars van toen én vandaag. Ook de schaapsherder, Kempenboer, mijnwerker, lokale schonen en flanerende toeristen passeren de revue.

Koppen en kunstenaars van vroeger en vandaag

Het Emile Van Dorenmuseum blikt niet alleen terug naar vroeger. Ook in deze expo tonen hedendaagse kunstenaars koppen van vandaag.

Patrick Meylaerts’ sculptuur verbeeldt de innige verbondenheid tussen mens en natuur, én hun kwetsbaarheid. Niet alleen hij, maar ook de Dendrocopos Major, Fungi, Cerambycidae, Anobium, Siricidae en Oniscidea (bonte specht, schimmels, houtboktorren, houtwormen, houtwespen en pissebedden) maakten het beeld tot wat het is. Een print van de onderkant toont de jaarringen, als een vingerafdruk en laat je in het diepste binnenste van het beeld kijken.

Öznur Özturk maakte in de zomer van 2023 voor het kunstenfestival in Watou een monumentale installatie met een 3D-portret van een jong, Westers meisje met Oosterse roots. De ogen van het meisje volgen de toeschouwer, als die rond de monumentale installatie wandelt. Voor KNAPPE KOPPEN voegde Öznur een tweede portret toe. Later volgen nog een derde en vierde.

Ook de reeks portretten die fotografe Selma Gurbuz vanaf 2018 maakte van kunstenaars op hun werkplek in Genk blijft prikkelend en actueel.

Deze expo liep van 8 oktober 2023 tot 4 februari 2024.

Met werk van onder andere Elinor Barnard, Joseph Coosemans, Ingrid, Godon, Selma Gurbuz, Jan Habex, Armand Maclot, Jean Massart, Patrick Meylaerts, Willy Minders, Öznur Özturk, Herman Richir en Emile Van Doren.