Rond 1840 ontdekten de eerste landschapschilders het Kempische landschap in en rond Genck. Het Kempendorp groeide uit tot een station dartistes waar meer dan driehonderd kunstenaars hun schildersezel opzetten en hun schetsboeken vol tekenden. De ene generatie volgde de andere op. Emile Van Doren (1865-1949) en Armand Maclot (1877-1959), die we tot de derde generatie rekenen, groeiden uit tot iconen van de landschapschilderstraditie. Maar het verhaal van Genk als een kunstenaarsoord stopte daar niet. Lokale kunstenaars namen het roer over, verenigden zich en stichtten onder andere het kunstonderwijs in Genk.
De tentoonstelling LNDSCHP zkt KNSTNR/FTGRF ging op zoek hoe het Genkse landschap en zijn rijke kunstgeschiedenis nog steeds een bron van inspiratie zijn voor hedendaagse kunstenaars.
Sommige van de getoonde werken ontstonden in opdracht. Het museum nodigt namelijk regelmatig kunstenaars uit in residentie. Het werk van onder andere Ellen Schroven, Ingrid Godon, Wouter Bongaerts en Erik Odijk (tegen de buitengevel) zijn hiervan het resultaat. Ook toonden we vrij werk geïnspireerd door Genk en zijn landschap van onder andere Ado Hamelryck en Stefaan Vermeulen.
In samenwerking met het Emile Van Dorenmuseum doken studenten van Studio ARK&D van de Genkse Academie voor Beeldende Kunst en Media samen met docenten Sus Driessen en Anne Mie Boonen onder in het landschap, toen en vandaag. Het werk van Marina Boonen, Anny Ceelen, Riet Claes, Ingrid Duin, Betse Gigase, Annemarie Mulkers en Ingrid Westhovens ging oorheen het Emile Van Dorenmuseum in dialoog met de historische werken uit de eigen collectie, aangevuld met enkele bruiklenen uit privébezit.
Daaraast lieten negen hedendaagse fotografen zich op vraag van het Heempark en Emile Van Dorenmuseum ook uitdagen door het Genkse landschap en trokken vier seizoenen lang de natuur in. De fotos van Katelijne Beerten, Bart Bosmans, John Boutsen, Moniek Hendrix, Marc Lemmens, Bruno Mikolajczak, Ria Schildermans, Jos Vandebergh en Nathalie Veekmans leidden je een hele zomer lang van het Emile Van Dorenmuseum, doorheen het Molenvijverpark naar het Heempark, en terug.
De tentoonstelling liep van 23 juni t/m 15 september 2019.